Διαβήτης & Σούπερ Μάρκετ: Σωστές επιλογές τροφίμων

Νοέ 10, 2023 | Άρθρα, Διατροφή

Η διατροφή παίζει ένα καίριο ρόλο στη διαχείριση του διαβήτη. Είναι σημαντικό για όλους τους διαβητικούς να επιλέγουν τρόφιμα που δεν αυξάνουν σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους. Οι επιλογές διατροφής μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τις ατομικές ανάγκες, αλλά υπάρχουν κάποια βήματα που μπορεί να ακολουθήσει κάθε διαβητικός κατά την επίσκεψή του στο σούπερ μάρκετ:

Βήμα 1: Εφοδιασμός με φρέσκα τρόφιμα. Αναζητήστε φρέσκα, εποχιακά φρούτα και λαχανικά. Αυτά αποτελούν βασικό στοιχείο της υγιεινής διατροφής. Προσπαθήστε να τα έχετε πάντοτε στο σπίτι, ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμα.

Βήμα 2: Σχεδιασμός λίστας αγορών. Πριν πάτε στο σούπερ μάρκετ, σχεδιάστε μια λίστα αγορών. Καταγράψτε τα τρόφιμα που χρειάζεστε και την ποσότητα τους. Αυτό θα σας βοηθήσει να αγοράσετε μόνο ό,τι χρειάζεστε και να αποφύγετε τις υπερβολές.

Βήμα 3: Η λίστα αγορών για έναν διαβητικό πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής:

  • Φρούτα: Επιλέξτε 2-4 μερίδες φρέσκων ή κατεψυγμένων φρούτων καθημερινά. Επιλέξτε εποχιακά φρούτα και καταναλώνετέ τα με τη φλούδα, καθώς περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες.
  • Κρέας, ψάρια και τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες: Χρειάζεστε 2-3 μερίδες από απαλά τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες καθημερινά. Επιλέξτε άπαχο κοτόπουλο, ψάρι, άπαχο βοδινό κρέας, χοιρινό κρέας, αυγά ή υποκατάστατα αυγού, φυστικοβούτυρο χαμηλού λίπους.
  • Μη αμυλώδη λαχανικά: Το μισό πιάτο σας θα πρέπει να περιλαμβάνει λαχανικά. Συμπεριλάβετε σκούρα πράσινα και κίτρινα-πορτοκαλί λαχανικά στη λίστα σας.
  • Λίπη: Επιλέξτε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα έλαια, όπως ελαιόλαδο, λάδι canola, καλαμπόκι.
  • Ξηροί καρποί και όσπρια: Αμύγδαλα, καρύδια, φασόλια, και φασόλια σε κονσέρβα αποτελούν υγιεινές προσθήκες στη διατροφή.
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά: Συμπεριλάβετε γάλα ή γιαούρτι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά στη λίστα σας.
  • Δημητριακά ολικής άλεσης: Προτιμήστε καστανό ρύζι, ζυμαρικά ολικής άλεσης και δημητριακά ολικής άλεσης. Φασόλια και φακές είναι επίσης καλές επιλογές.
  • “Διαβητικά” προϊόντα: Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε γλυκαντικές ουσίες ως εναλλακτική λύση για τη ζάχαρη στον καφέ, το τσάι και τις συνταγές. Βεβαιωθείτε ότι διαβάζετε τις ετικέτες για να είστε σίγουροι ότι είναι κατάλληλες για διαβητικούς.

Η παρακάτω λίστα είναι ένας καλός οδηγός για να ξεκινήσετε την αγορά υγιεινών τροφίμων. Ωστόσο, πάντα συνεργαστείτε με τον γιατρό και τον διαιτολόγο σας για να εξατομικεύσετε τη διατροφή σας σύμφωνα με τις ατομικές σας ανάγκες.

Κατηγορία ΤρόφιμοΣυμπερίληψη
(Ναι | Όχι)
ΦρούταΜήλα
Πορτοκάλια
Αχλάδια
Φράουλες
Βατόμουρα
Μπανάνες
Κρέας και ΠρωτεΐνεςΚοτόπουλο
Ψάρι
Βοδινό κρέας (χωρίς λίπος)
Χοιρινό κρέας (χωρίς λίπος)
Αυγά
Φυστικοβούτυρο
ΛαχανικάΣπανάκι
Μπρόκολο
Καρότα
Ντομάτες
Κολοκύθια
Πιπεριές
Μη αμυλώδη λαχανικάΑγγουράκι
Σέλινο
Κουνουπίδι
Αρακάς
Πράσινο φασόλι
ΛίπηΕλαιόλαδο
Ξηροί καρποί και όσπριαΑμύγδαλα
Καρύδια
Φασόλια
Φακές
Γαλακτοκομικά προϊόνταΓάλα ή γιαούρτι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά
Δημητριακά ολικής άλεσηςΚαστανό ρύζι
Ζυμαρικά ολικής άλεσης
Δημητριακά ολικής άλεσης
Γλυκαντικές ουσίεςΕναλλακτικές λύσεις για τη ζάχαρη πχ στέβια