Συνεδρία με Κλινικό Ψυχολόγο

Η Κατ’ Οίκον Συνεδρία με Kλινικό Ψυχολόγο είναι η ψυχική φροντίδα με τη μορφή συνεδρίας, η οποία παρέχεται από ειδικό θεραπευτή, όχι στο γραφείο του όπως συνηθίζεται, αλλά στον προσωπικό χώρο του ατόμου που έχει ανάγκη από βοήθεια.

Πρόκειται για μία νέα προσέγγιση στον χώρο της ψυχοθεραπείας, που έρχεται να λύσει σημαντικά πρακτικά προβλήματα, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζει και πολύ αξιόλογα αποτελέσματα.

Πρόκειται για συνεδρίες που πραγματοποιούνται στο σπίτι του θεραπευόμενου και όχι στον επαγγελματικό χώρο του ειδικού και απευθύνονται τόσο σε άτομα που έχουν δυσκολίες μετακίνησης όσο και σε πολυάσχολα άτομα που θέλουν να εξοικονομήσουν πολύτιμο χρόνο.

Λόγοι που δυσκολεύουν κάποιο άτομο να λάβει φροντίδα ψυχικής υγείας:

 • Σωματική αδυναμία
  Υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να ακολουθήσουν τη ρουτίνα του τυπικού ραντεβού “ντύνομαι, ετοιμάζομαι, φεύγω από το σπίτι μου και επισκέπτομαι το γραφείο ενός ψυχολόγου, ψυχίατρου ή άλλου θεραπευτή”. Είναι συνήθως ηλικιωμένοι, ασθενείς ακινητοποιημένοι στο κρεβάτι μετά από ατύχημα ή τραυματισμό, εγκυμονούσες σε δύσκολη εγκυμοσύνη που τους έχει επιβληθεί σχετική ακινησία, ή ακόμα και ασθενείς με χρόνια προβλήματα υγείας, οι οποίοι είναι εγκλωβισμένοι στο σπίτι τους.
 • Ψυχική αδυναμία
  Άνθρωποι που πάσχουν από βαριάς μορφής δυσθυμία, κατάθλιψη, κρίσεις πανικού, ή απλώς έχουν μια έλλειψη διάθεσης να βγουν έξω για να επισκεφθούν το γραφείο ενός επαγγελματία, μπορούν να ζητήσουν και να λάβουν φροντίδα ψυχικής υγείας στο σπίτι τους.
 • Κοινωνικοί περιορισμοί ή κοινωνικές φοβίες
  Άτομα που διστάζουν και φοβούνται να εκτεθούν πηγαίνοντας σε ένα γραφείο ενός Ψυχολόγου ανήκουν στην κατηγορία των ατόμων που θα προτιμούσαν μία Κατ’ Οίκον Συνεδρία με Kλινικό Ψυχολόγο. Στη δεύτερη περίπτωση έχουμε ανθρώπους που πάσχουν από φοβίες και δεν θέλουν να έρθουν σε κοινωνική επαφή με άλλους ανθρώπους.

Η θεραπεία στο σπίτι όμως έχει και άλλα σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως:

 • Άμεση κλινική παρατήρηση του ατόμου στο περιβάλλον του
  Ο κλινικός Ψυχολόγος βλέπει να ξεδιπλώνονται μπροστά του με άμεσο τρόπο όλες οι συνθήκες της ζωής του θεραπευόμενου, κάτι το οποίο μπορεί να επιταχύνει την θεραπευτική διαδικασία. Όταν ο ειδικός μπαίνει στο χώρο του πελάτη του, αποκτά γι’ αυτόν μια πιο ρεαλιστική εικόνα της ζωής του.
 • Ευκαιρίες για άμεση διείσδυση στα προβλήματα
  Το σπίτι δίνει άπειρες αφορμές συζήτησης στον ειδικό, ώστε να επιτύχει θεραπευτικούς στόχους με φυσικό τρόπο και με γρήγορα αποτελέσματα για τον άνθρωπο που έχει ανάγκη από Ψυχική Φροντίδα. “Ευκαιρία παρατήρησης” μπορεί να αποτελέσει μία φωτογραφία στο σαλόνι, ένα τυχαίο αντικείμενο ή ακόμη και το ίδιο το σπίτι. Είναι καταθλιπτικό μέρος; Υπάρχει κάποια “ζωή” στο σπίτι; Χτυπάει το τηλέφωνο; Είναι οργανωμένος ο χώρος; Διαβάζει βιβλία; Υπάρχουν παντού οθόνες ή διακρίνεται κάποια φυσική δραστηριότητα; 
 • Εξοικονόμηση χρόνου
  Ο θεραπευόμενος κερδίζει σημαντικό για τη ζωή του χρόνο, αποφεύγοντας τις προετοιμασίες και τις μετακινήσεις, έτσι ο χρόνος που αφιερώνει για τη ψυχική του φροντίδα είναι ο χρόνος που ο ψυχολόγος είναι στο σπίτι του. Κέρδος χρόνου, επίσης, επιτυγχάνεται και από την επίσπευση του θεραπευτικού αποτελέσματος, με τους τρόπους που περιγράφονται πιο πάνω.